Polityka prywatności

Ta Polityka prywatności została ostatnio zaktualizowana 2018-05-22. Jeśli ktoś ma ustawiony język polski w swoim profilu to znajdzie poniższe tłumaczenie na stronie ICCF w zakładce „Polityka prywatności ICCF„. Ze wstępnych informacji wiem, że wkrótce będzie ona ponownie zaktualizowana. Stosowna informacja ukaże się na naszej witrynie.

Wprowadzenie

Niniejsza Polityka zawiera informacje o wykorzystaniu danych osobowych, podczas gdy ty jesteś szachistą korespondencyjnym lub urzędnikiem zarejestrowanym w Międzynarodowej Federacji Szachów Korespondencyjnych (ICCF), i w jaki sposób zachowujemy twoje informacje po zakończeniu gry. Jeśli zaliczasz się do jednej z tych kategorii, jesteś “osobą, której dane dotyczą” dla celów niniejszej Polityki.

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO/ GDPR) to rozporządzenie w prawie europejskim, które stanowi, że możemy przetwarzać dane osobowe tylko wtedy, gdy mamy ku temu uzasadnione powody. Przetwarzanie twoich danych osobowych obejmuje między innymi zbieranie informacji o tobie, prowadzenie turniejów szachów korespondencyjnych, zarządzanie rejestracjami w turniejach, zarządzanie zawieszeniami itp. i kontaktowanie się z tobą.

Jeśli jesteś urzędnikiem ICCF, masz również pewne prawne obowiązki w zakresie ochrony danych osobowych szachistów lub innych urzędników poprzez odpowiednie obchodzenie się z nimi.

Czym są ‘dane osobowe’?

‘Dane osobowe’ oznaczają wszelkie informacje o tobie, z których możesz zostać zidentyfikowany, albo na podstawie tych informacji, albo razem z innymi informacjami. Nie obejmuje danych, w których twoja tożsamość została usunięta i gdzie nie można już zostać zidentyfikowanym (zanonimizowane dane).

Poprosimy cię o wyrażenie zgody na wykorzystanie twoich danych osobowych w przypadku jakichkolwiek zmian w tym dokumencie.

Ważne jest, aby przechowywane przez nas dane osobowe były dokładne i aktualne. Prosimy o informowanie nas o zmianach danych osobowych.

Co to są ‘wrażliwe informacje’?

Wrażliwe informacje to dane dotyczące pochodzenia rasowego lub etnicznego, poglądów politycznych, przekonań religijnych lub filozoficznych, przynależności do związków zawodowych, danych genetycznych, danych biometrycznych, danych dotyczących zdrowia lub danych dotyczących życia seksualnego lub orientacji seksualnej żywej osoby. ICCF nigdy nie gromadzi, nie przechowuje ani nie przetwarza wrażliwych informacji o szachistach lub innych osobach.

Jak zbieramy od ciebie dane osobowe?

Otrzymujemy od ciebie informacje o tobie, gdy zarejestrujesz się jako szachista na naszej stronie internetowej. Możemy również zbierać informacje o tobie od twojej federacji narodowej. Gromadzimy informacje od ciebie, gdy zgłaszasz się do turniejów lub kontaktujesz się z nami w innych sprawach.

Twoje dane osobowe mogą być automatycznie zbierane podczas korzystania z naszych usług, w tym między innymi adres IP lub informacje o twoim urządzeniu.

Jakie dane osobowe o mnie są upubliczniane?

Przechowujemy unikalny numer identyfikacyjny, twoje imię i nazwisko, płeć, historię rankingu, wszystkie tytuły szachowe, które uzyskałeś, federację narodową lub kraj, partie szachowe i tabele turniejowe wszystkich turniejów, w których grałeś; informacje te są otwarcie dostępne w naszych archiwach.

Dlaczego musicie upubliczniać te informacje?

Twoje partie i turnieje szachowe są publicznym archiwum dla wszystkich szachistów. Twoje imię i nazwisko, federacja narodowa, ranking i tytuł zostaną wymienione na publicznych listach rankingowych ICCF, tabelach turniejowych i partiach szachowych.

Kto ma dostęp do publicznych informacji o mnie?

Każdy odwiedzający stronę ICCF może przeglądać te informacje; będą one również dołączone do partii szachowych i list rankingowych pobranych ze strony ICCF.

Komu udostępniacie te informacje?

Dostęp jest otwarty, każdy może pobrać bazę danych partii szachowych ze strony internetowej, a te partie mogą być zawarte w komercyjnych i niekomercyjnych szachowych bazach danych.

Czy mogę usunąć te informacje publiczne z tych archiwów?

Jeśli nigdy nie grałeś partii szachowej, napisz do helpdesk@iccf.com, a my usuniemy wszystkie te dane z naszej bazy danych. Jednakże, jeśli uczestniczyłeś w turnieju ICCF, twoje partie szachowe stanowią publiczne archiwum historyczne, które leży w ogólnym interesie wszystkich szachistów, i nie usuniemy tych podstawowych informacji, chyba że jest to wymagane przez prawo.

Adres e-mail

Dlaczego potrzebujecie mojego adresu e-mail?

Używamy twojego adresu e-mail z kilku powodów:

  • Serwer ICCF wysyła różne powiadomienia, gdy grasz w turnieju szachowym. Na przykład wyślemy ci kopię listy startowej, gdy rozpocznie się turniej, a także możemy opcjonalnie wysyłać ci powiadomienia o posunięciach przeciwników. Jeśli jeden z twoich przeciwników wycofa się, możemy wysłać ci informacje o ocenie partii, itp.;
  • Od czasu do czasu prześlemy ci powiadomienia o nowych turniejach, które naszym zdaniem mogą cię zainteresować. Możesz zrezygnować z tych e-maili;
  • Urzędnicy ICCF lub urzędnicy z twojej federacji krajowej mogą kontaktować się z tobą za pomocą adresu e-mail.

 

Kto ma dostęp do mojego adresu e-mail?

  • Administrator serwera ICCF,
  • Zaufani urzędnicy ICCF, w tym między innymi urzędnicy twojej federacji krajowej lub dyrektor strefowy, jeśli nie jesteś powiązany z federacją członkowską, jak też organizator i sędzia turniejów, w których aktualnie grasz.

 

Nigdy nie udostępnimy twojego adresu e-mail stronie trzeciej.

Czy mogę usunąć mój adres e-mail z waszej bazy danych?

Jeśli chcesz usunąć swój adres e-mail z naszej bazy danych, wyślij e-mail na adres helpdesk@iccf.com, a my usuniemy twój adres e-mail, hasło i wszystkie osobiste preferencje i ustawienia z naszej bazy danych. Pamiętaj jednak, że jeśli usuniemy twój adres e-mail z naszej bazy danych, nie będziesz już mógł uczestniczyć w turniejach szachowych rozgrywanych za pośrednictwem serwera.

Adres pocztowy

Dlaczego potrzebujecie mojego adresu pocztowego?

ICCF prowadzi szachowe turnieje korespondencyjne rozgrywane za pośrednictwem poczty. Potrzebujemy twojego adresu pocztowego, jeśli chcesz grać w tych turniejach. Jeśli nie chcesz grać w turniejach szachowych rozgrywanych za pośrednictwem poczty, nie musisz wprowadzać tych informacji.

Kto ma dostęp do mojego adresu pocztowego?

  • Administrator serwera ICCF,
  • Zaufani urzędnicy ICCF, w tym między innymi urzędnicy twojej federacji krajowej lub dyrektor strefowy, jeśli nie jesteś powiązany z federacją członkowską, jak też organizator i sędzia turniejów, w których aktualnie grasz.
  • Twój adres pocztowym otrzymają przeciwnicy, jeśli weźmiesz udział w turnieju szachowym rozgrywanym za pośrednictwem poczty.

 

Jak mogę usunąć mój adres pocztowy z waszej bazy danych?

Możesz usunąć swój adres pocztowy z naszej bazy danych w dowolnym momencie, w ustawieniach osobistych w swoim profilu na stronie ICCF, ale pamiętaj, że nie będziesz mógł brać udziału w turniejach szachowych rozgrywanych za pośrednictwem poczty, jeśli nie mamy dostępu do twojego adresu pocztowego.

Płeć

ICCF i federacje członkowskie czasami organizują turnieje specjalnie dla kobiet. Możemy wysyłać ci e-maile promocyjne, aby reklamować turnieje tylko dla kobiet, jeśli twoja płeć jest zarejestrowana jako kobieta w bazie danych; możesz zrezygnować z tych e-maili.

W przeszłości ICCF przyznawało tytuły związane z płcią (teraz zostały one zastąpione tytułami neutralnymi pod względem płci, jednak kobiety będą zachowywać opcję otrzymywania tytułów kobiecych do 2020 r.); musimy znać twoją płeć, abyśmy mogli zagwarantować, że tylko zawodniczki otrzymają te tytuły.

Kto ma dostęp do informacji o mojej płci?

Każdy odwiedzający stronę ICCF może przeszukiwać listę rankingową wykorzystując płeć jako parametr.

Data urodzenia

Dlaczego musicie znać moją datę urodzenia?

ICCF i nasze federacje członkowskie prowadzą niektóre turnieje dla określonych grup wiekowych (na przykład turnieje weteranów lub turnieje juniorów).

Kto ma dostęp do mojej daty urodzenia?

  • Administrator serwera ICCF,
  • Zaufani urzędnicy ICCF, w tym między innymi urzędnicy twojej federacji krajowej lub dyrektor strefowy, jeśli nie jesteś powiązany z federacją członkowską, jak też organizator i sędzia turniejów, w których aktualnie grasz.

 

Czy mogę usunąć moją datę urodzenia z waszej bazy danych?

Jeśli chcesz usunąć datę urodzenia z naszej bazy danych, wyślij e-mail na adres helpdesk@iccf.com, jednak pamiętaj, że jeśli usuniemy twój rok urodzenia z naszej bazy danych, nie będziesz mógł uczestniczyć w turniejach związanych z wiekiem.

Zdjęcie

Możesz przesłać swoje zdjęcie na stronę internetową. Następnie jest to zatwierdzane przez Dyrektora Marketingu ICCF przed wyświetleniem online.

Dlaczego miałbym zamieścić swoje zdjęcie?

To jedna z cech społecznych strony ICCF. To nie jest wymagane.

Kto może zobaczyć moje zdjęcie?

Twoje zdjęcie jest dostępne dla każdego odwiedzającego stronę internetową ICCF.

Czy mogę usunąć moje zdjęcie?

Tak, wyślij e-mail na adres helpdesk@iccf.com

Partie szachowe

Dlaczego musicie zachowywać moje partie szachowe?

Twoje partie szachowe są częścią historii ICCF i jest to interes publiczny dla wszystkich szachistów.

Kto ma dostęp do moich partii szachowych?

Każdy, kto odwiedza stronę ICCF, może obejrzeć lub pobrać twoje partie szachowe. Udostępniamy również partie szachowe partnerom handlowym do ich baz danych.

Niektóre trwające partie mają ograniczony dostęp do oglądania (na przykład może wystąpić opóźnienie kilku posunięć lub niektóre partie w turnieju mogą nie być dostępne publicznie, dopóki w turnieju nie zostanie ukończona pewna liczba partii).

Czy mogę usunąć moje partie szachowe z waszego archiwum?

Nie, twoich partii szachowych nie można usunąć z bazy danych ICCF.

A co z prywatnymi dyskusjami z moim przeciwnikiem?

Strona ICCF ma funkcję, która pozwala kontynuować rozmowę z przeciwnikiem. Ta rozmowa jest zwykle całkowicie prywatna i widoczna tylko dla Ciebie i Twojego przeciwnika (ta rozmowa jest przechowywana na serwerze, nie musisz ujawniać swojego adresu e-mail przeciwnikowi).

Jeśli narzekasz na coś, co napisał twój przeciwnik (lub jeśli twój przeciwnik narzeka na coś, co napisałeś), dyrektor turnieju automatycznie uzyska dostęp do odczytu rozmowy.

Jeśli chcesz usunąć wszystkie prywatne rozmowy z bazy danych ICCF, skontaktuj się z helpdesk@iccf.com, aby złożyć to żądanie. Usuniemy komentarze, które napisałeś we wszystkich grach, pod warunkiem, że nie ma żadnych zaległych skarg.

Inne informacje, które przechowujemy

Przechowujemy informacje o twoich rejestracjach do turniejów, twojej aktywności w turniejach, transakcjach finansowych (jednakże nie są to dane karty kredytowej, itp.), twoich tytułach i osiągnięciach, dyskwalifikacjach, itp. Te informacje są nam potrzebne do stosowania przepisów i procedur dotyczących szachów korespondencyjnych określonych przez Kongres ICCF i leżą one w ogólnym interesie wszystkich zawodników.

ICCF nie przechowuje żadnych danych osobowych ‘kategorii specjalnej’, zdefiniowanych jako pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub filozoficzne, przynależność do związków zawodowych, zdrowie lub życie seksualne i orientacja seksualna, dane genetyczne i dane biometryczne przetwarzane w celu jednoznacznej identyfikacji osoby lub jakiekolwiek dane osobowe związane z wyrokami skazującymi i przestępstwami karnymi.

Wizyty na serwerze

Prowadzony jest dziennik wszystkich wizyt na serwerze. Ten dziennik zawiera numer ID ICCF, adres IP i odwiedzoną stronę internetową.

Do czego używacie tych informacji?

Używamy tych informacji do diagnozowania problemów z serwerem, a czasami do obsługi reklamacji zawodnika.

Jak długo przechowujecie te informacje?

Co tydzień są usuwane dzienniki serwera starsze niż 30 dni.

Co się stanie, gdy kliknę logo sponsora?

Rejestrujemy kliknięcia logo sponsora w celach marketingowych. Dane te zostaną zanonimizowane a będą zawierać twój ranking w szachach korespondencyjnych. Dane zbiorcze, które udostępniamy naszym partnerom handlowym, zostaną zanonimizowane i zagregowane.

Ciasteczka

Podobnie jak wiele stron internetowych, ICCF używa ‘ciasteczek’. Pliki cookie to małe pliki tekstowe przechowywane na Twoim komputerze. Pliki cookie pomagają nam zidentyfikować użytkownika podczas odwiedzania witryny (na przykład, aby umożliwić nam wyświetlenie twojej własnej listy partii, itp.).

Gdzie są przechowywane dane?

Baza danych ICCF jest hostowana na bezpiecznym serwerze znajdującym się w Wielkiej Brytanii.

Czy eksportujecie dane poza Wielką Brytanię lub Unię Europejską?

Dane publiczne (na przykład partie, listy rankingowe, itp.) można pobrać ze strony internetowej z dowolnego miejsca na świecie. Wszystkie dane zawarte w bazie danych serwera są archiwizowane w usłudze w chmurze zlokalizowanej w Unii Europejskiej.

Jak złożyć skargę na sposób, w jaki ICCF wykorzystał informacje o mnie?

W pierwszej kolejności skontaktuj się z delegatem federacji narodowej. Jeśli nie możesz rozwiązać skargi, powinieneś skontaktować się z brytyjskim Biurem Komisarza ds. Informacji (the UK Information Commissioner’s Office – ICO)

https://ico.org.uk/concerns

Kto jest administratorem danych ICCF?

ICCF kontroluje i jest odpowiedzialna za dane osobowe, a jako organizacja jest administratorem danych dla wszystkich danych osobowych przechowywanych i przetwarzanych przez bazę danych ICCF. We wszystkich sprawach dotyczących prywatności i ochrony danych ICCF jest reprezentowany przez Prezydenta ICCF oraz Dyrektora Usług ICCF.

Co się stanie, jeśli nie podam danych osobowych?

Wymagamy od ciebie dostarczenia nam wszelkich informacji w celu osiągnięcia jednego lub więcej celów opisanych powyżej, na przykład w celu umożliwienia nam administrowania korespondencyjnymi turniejami szachowymi. Jeśli nie dostarczysz pewnych informacji na żądanie, utrudni to nam administrowanie turniejami, co może uniemożliwić ci zgłoszenie się do turnieju lub granie w korespondencyjnych turniejach szachowych.

W jaki sposób ICCF chroni dane osobowe?

ICCF poważnie traktuje bezpieczeństwo danych. Wprowadziliśmy odpowiednie środki bezpieczeństwa, aby zapobiec przypadkowemu zgubieniu, użyciu lub dostępowi do danych osobowych w sposób nieautoryzowany, zmieniony lub ujawniony.

Ponadto ograniczamy dostęp do twoich danych osobowych do tych urzędników, którzy muszą o tym wiedzieć. Będą przetwarzać dane osobowe wyłącznie w naszych wskazań i podlegają obowiązkowi zachowania poufności.

Wprowadziliśmy procedury radzenia sobie z każdym podejrzanym naruszeniem bezpieczeństwa danych i powiadomimy ciebie i każdy właściwy organ regulacyjny o podejrzeniu naruszenia przepisów, jeżeli jesteśmy do tego prawnie zobowiązani.

Jakie są moje prawa w związku z moimi danymi osobowymi?

Zgodnie z prawem w pewnych okolicznościach masz prawo:

  • Żądać dostępu do swoich danych osobowych (powszechnie znane jako „żądanie dostępu do danych”). Umożliwia to otrzymanie kopii danych osobowych, które posiadamy o tobie i sprawdzenie, czy przetwarzamy je zgodnie z prawem.
  • Żądać korekty danych osobowych, które posiadamy o tobie. Umożliwia to poprawienie wszelkich niekompletnych lub niedokładnych informacji o tobie.
  • Żądać usunięcia swoich danych osobowych. Dzięki temu możesz poprosić nas o skasowanie lub usunięcie danych osobowych, jeśli nie ma dobrego powodu, aby kontynuować ich przetwarzanie. Masz również prawo poprosić nas o skasowanie lub usunięcie swoich danych osobowych, jeśli skorzystałeś z prawa do sprzeciwu wobec przetwarzania.
  • Sprzeciwić się przetwarzaniu danych osobowych w przypadku, gdy opieramy się na uzasadnionym interesie (lub interesach osób trzecich) i jest coś w twojej konkretnej sytuacji, co powoduje, że chcesz sprzeciwić się przetwarzaniu na tej podstawie. Masz również prawo sprzeciwić się przetwarzaniu danych osobowych w celach marketingu bezpośredniego.
  • Żądać ograniczenia przetwarzania danych osobowych. Dzięki temu możesz poprosić nas o zawieszenie przetwarzania danych osobowych dotyczących ciebie, na przykład, jeśli chcesz, abyśmy ustalili ich dokładność lub powód ich przetwarzania.
  • Żądać przekazania swoich danych osobowych innej osobie.

 

Jeśli chcesz przejrzeć, zweryfikować, poprawić lub zażądać usunięcia swoich danych osobowych, sprzeciwić się przetwarzaniu danych osobowych lub zażądać przesłania kopii danych osobowych innej osobie, skontaktuj się z helpdesk@iccf.com.

Nie będziesz musiał płacić za dostęp do swoich danych osobowych (lub do wykonywania innych praw). Możemy jednak naliczyć rozsądną opłatę, jeśli wniosek o dostęp jest wyraźnie nieuzasadniony lub nadmierny. Alternatywnie możemy odmówić zastosowania się do żądania w takich okolicznościach.

Być może będziemy musieli zażądać od ciebie określonych informacji, aby pomóc nam potwierdzić twoją tożsamość i zapewnić ci prawo dostępu do informacji (lub do wykonywania wszelkich innych twoich praw). Jest to kolejny odpowiedni środek bezpieczeństwa, aby zapewnić, że dane osobowe nie zostaną ujawnione żadnej osobie, która nie ma prawa do jej otrzymania.

Jeśli chcesz skorzystać z któregokolwiek z tych praw, powinieneś skontaktować się z helpdesk@iccf.com.

Z kim mogę się skontaktować, jeśli mam jakieś pytania?

Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące tego, w jaki sposób twoje dane osobowe są wykorzystywane przez ICCF, lub chcesz skorzystać ze swoich praw, skontaktuj się z helpdesk@iccf.com

Czy dokonano zmian w tej Polityce?

Ta Polityka prywatności została ostatnio zaktualizowana 22 maja 2018 r. Niniejsza Polityka może zostać zaktualizowana w dowolnym momencie przez Zarząd ICCF, a my udostępnimy ci nową Politykę prywatności, gdy dokonamy istotnych aktualizacji. Od czasu do czasu możemy również powiadomić cię w inny sposób o przetwarzaniu twoich danych osobowych.

Informacje dla urzędników ICCF

Do jakich danych osobowych mam dostęp?

Jako urzędnik ICCF możesz mieć dostęp do danych osobowych zawodników. Może to obejmować ich adres e-mail lub adres pocztowy. RODO nakłada na ciebie określone obowiązki prawne jako “przetwarzającego dane”.

Co to jest uzasadnione wykorzystanie tych danych?

Możesz wykorzystywać dane osobowe zawodników tylko do celów opisanych w tym dokumencie. Każde inne wykorzystanie danych osobowych może zostać uznane za naruszenie danych i może narazić cię osobiście, ICCF lub narodową federację szachów korespondencyjnych na działania prawne i możliwe grzywny.

Przykłady nieuzasadnionego użycia obejmują:

  • Wysyłanie wiadomości e-mail do wielu odbiorców bez korzystania z opcji UDW (ukryta kopia do wiadomości) [BCC (blind carbon copy)],
  • Udostępnianie informacji zewnętrznym partnerom,
  • Wykorzystywanie danych kontaktowych do wysyłania wiadomości e-mail niezwiązanych z jednym z celów opisanych w tym dokumencie.

 

Należy pamiętać, że dane osobowe nie są ograniczone do informacji przechowywanych na serwerze ICCF; możesz na przykład prowadzić listy zgłoszeń do turniejów lub wiadomości e-mail od zawodników zawierających dane osobowe. Informacje te należy przechowywać tylko tak długo, jak jest to potrzebne do celów opisanych w tym dokumencie i usuwać informacje, gdy nie są już potrzebne.

Jakie informacje o mnie przechowujecie?

Oprócz informacji o zawodnikach przechowujemy informacje o Tobie jako urzędniku ICCF. Na przykład możemy przechowywać informacje o twojej roli w organizacji lub o wynikach testów na sędziego, itp.

Informacje te są przechowywane i wykorzystywane w ogólnym interesie wszystkich zawodników i nie można ich usunąć, gdy jesteś aktywny jako urzędnik ICCF.

Możemy również umożliwić odwiedzającym witrynę ICCF skontaktowanie się z tobą bezpośrednio przez e-mail. Zwykle robimy to za pomocą formularza kontaktowego, zamiast ujawniać twój adres e-mail.